piątek, 30 marca 2018

Pasta kurkumowa i mleko na przeziębienia i odporność

Na dworze przedwiośnie. Naprzemienne słońce i deszcz, ciepło i zimno sprzyjają wszelkim przeziębieniom. Pisząc to właśnie siedzę z gorączką i latarek popijając miksturę którą chciałbym się z Wami podzielić.


Pasta kurkumowa
Składniki
- 4 łyżki kurkumy (świeżo zmielonej lub z torebki)
- 1 łyżka imbiru (Jak wyżej)
- obfita szczypta czarnego pieprzu
- szklanka wody

Wrzucamy wszystko do rondelka najlepiej z grubymi ścianami. Całość często mieszamy żeby nie przegrała. Gdy zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu do czasu odparowania wody. Przekładamy do małego słoiczka i trzymamy w lodówce



Mleko
- szklanka mleka
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki oleju kokosowego
- łyżeczka pasty kulturowej
Całość podgrzać. Smacznego



Czemu kurkuma? Przypisuje się jej działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające odporność. Jest wielki fan club kurkumy i zachęcam do zagłębienia się w temat tej przyprawy. Imbir i pieprz są już od dawna znanymi przyprawami pomocnymi przy przeziębieniach więc taki miks nie powinien zaszkodzić a wręcz przeciwnie. Podobnie samo mleko z miodem. Olej kokosowy jako bomba energetyczna. Stosować można profilaktycznie bo przyznam że jest to nawet smaczne a w przypadku choroby nawet kilka kubków dziennie nie zaszkodzi

Pisząc ten wpis inspirowałem się przepisem że strony Czas na zielone Agnieszki Kornackiej poznanej na Folkowisko gdzie miałem swoje warsztaty


Tradycyjnie zapraszam na swoją stronę na FB Każda Strona Świata FACEBOOK

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz