Pasta kurkumowa
Składniki
- 4 łyżki kurkumy (świeżo zmielonej lub z torebki)
- 1 łyżka imbiru (Jak wyżej)
- obfita szczypta czarnego pieprzu
- szklanka wody
Wrzucamy wszystko do rondelka najlepiej z grubymi ścianami. Całość często mieszamy żeby nie przegrała. Gdy zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu do czasu odparowania wody. Przekładamy do małego słoiczka i trzymamy w lodówce
Mleko
- szklanka mleka
- łyżeczka miodu
- pół łyżeczki oleju kokosowego
- łyżeczka pasty kulturowej
Całość podgrzać. Smacznego
Czemu kurkuma? Przypisuje się jej działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające odporność. Jest wielki fan club kurkumy i zachęcam do zagłębienia się w temat tej przyprawy. Imbir i pieprz są już od dawna znanymi przyprawami pomocnymi przy przeziębieniach więc taki miks nie powinien zaszkodzić a wręcz przeciwnie. Podobnie samo mleko z miodem. Olej kokosowy jako bomba energetyczna. Stosować można profilaktycznie bo przyznam że jest to nawet smaczne a w przypadku choroby nawet kilka kubków dziennie nie zaszkodzi
Pisząc ten wpis inspirowałem się przepisem że strony Czas na zielone Agnieszki Kornackiej poznanej na Folkowisko gdzie miałem swoje warsztaty
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz